Permanent Mission of the Republic of Moldova to the United Nations

Useful linksOrganizatia Natiunilor Unite Member States Portal Republic of Moldova official page Ministry of Foreign Affairs and European Integration Products of Moldova E-services Registru Chamber

Mission news

Republica Moldova efectuează o apropiere a programelor naționale de angajare, mediere și trening pentru persoanele cu dezabilități la standardele internaționale

Delegația Republicii Moldova la Sesiunea a 68-a a Adunării Generale a ONU a participat în ziua de 23 septembrie 2013 la Reuniunea de Nivel Înalt privind drepturile persoanelor cu dezabilități, precum și la Reuniunea ministerială a Francofoniei.

Vice-ministrul afacerilor externe și al integrării europene, domnul Valeriu Chiveri, a ținut un discurs în cadrul Reuniunii de Nivel Înalt privind drepturile persoanelor cu dezabilități. În cadrul intervenției Vice-ministrul a menționat necesitatea de a continua includerea drepturilor persoanelor cu dezabilități în procesul de evaluare a Obiectivelor de Dezvoltare a Mileniului și agenda de dezvoltare de după 2015, elaborate în cadrul ONU. În particular a fost reiterată necesitatea respectării angajamentului statelor membre să furnizeze resursele necesare pentru o asistență practică și eficientă pentru acest grup de persoane. Republica Moldova la rândul său deja a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dezabilități. Guvernul efectuează o apropiere a programelor naționale de angajare, mediere și trening la standardele europene. Adițional sunt depuse eforturi de ajustare a activităților Agenției Naționale de Angajare la necesitățile persoanelor cu dezabilități, inclusiv în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

În cadrul ședinței Francofoniei au fost salutate alegerile prezidențiale din Mali, au fost menționate necesitatea soluționării conflictelor din zona francofonă, situația din Egipt și Siria, necesitatea unor eforturi concertate îndreptate spre evitarea violenței împotriva femeilor și copiilor în zonele de conflict.